Turizmde Artırılmış Gerçeklik
Akıllı telefon teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, turizmde artırılmış gerçeklik son birkaç yılda bir atılım yaşadı. Özellikle, işletmeler ve pazarlamacılar için müşterilerin çevrelerini tanıma biçimlerini değiştirmelerine olanak tanıyan yararlı bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Bu, seyahat endüstrisinde faaliyet gösterenler için özellikle faydalıydı, çünkü genellikle AR’nin geliştirebileceği deneyimler veya fiziksel ortamlar satıyorlar. Bu makalede, artırılmış gerçekliğin seyahat endüstrisi üzerindeki etkisine daha yakından bakacaksınız.
İçerik
Artırılmış Gerçeklik Kavramı
Artırılmış gerçeklik veya AR nedir, belirli bir cihaz aracılığıyla görüntülendiğinde bir kişinin fiziksel çevresine ilişkin algısında değişiklikler yapan dijital bir teknolojidir. Teknolojinin VR ile benzerlikleri var, ancak AR gerçek dünya ortamının yerini almıyor, ancak dijital bileşenleri üst üste bindirerek artırıyor.
Bugüne kadar, belki de artırılmış gerçeklik uygulamasının en dikkat çekici örneği Pokemon GO’dur. Bununla birlikte, teknoloji oyun dünyasının ötesine ve pazarlama dünyasına uzanıyor. Burada pazarlamacılar genellikle uyumlu bir aygıt aracılığıyla görüntülenen bir ortama grafik veya yararlı bilgiler eklemek için AR’yi kullanır.
Tipik olarak, artırılmış gerçeklik bir akıllı telefon, tablet veya benzeri bir cihaz aracılığıyla yaşanır. Sonuç olarak, tüketici için sanal gerçeklik özellikli kulaklıkların veya cihazların çoğundan daha ucuzdur. Çoğu durumda AR, kameralar ve GPS izleme dahil olmak üzere diğer mobil teknolojilerle de el ele çalışır.
Artırılmış Gerçekliğin Seyahat Endüstrisi İçin Önemi
Son zamanlarda, turizmde artırılmış gerçeklik giderek daha popüler hale geldi. Bunun nedeni, öncelikle bu alanda faaliyet gösteren otellerin ve diğer işletmelerin, müşterileri yerel turistik yerler ve otel odaları da dahil olmak üzere ziyaret etmeye teşvik etmeye çalıştıkları fiziksel ortamları geliştirmelerini sağlamasıdır.
Diğer satın alımlardan farklı olarak, müşteriler gelmeden önce çok fazla bilgiye ihtiyaç duydukları için seyahat yoğun bir şekilde araştırılma eğilimindedir. Buna ek olarak, müşteri geldiğinde bu bilgi ihtiyacı durmaz. Artırılmış gerçeklik, bu bilgilerin çoğunun 7/24, en alakalı olduğu zamanlarda kendilerine sunulmasını sağlamaya hizmet edebilir.
Ayrıca, artırılmış gerçekliğin seyahat endüstrisinde benimsenmesinin anahtarlarından biri, son on yılda tüketici yaşam tarzlarındaki genel değişim olmuştur. Modern müşteriler, seyahat ederken bile akıllı telefonlarını çok fazla kullanma alışkanlığına sahipler, bu nedenle bu telefonlarda artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanma adımı büyük değil.
Seyahat Endüstrisinde Artırılmış Gerçeklik Örnekleri
Artırılmış gerçeklik teknolojisinin seyahat endüstrisinde kullanımı hala nispeten yeni bir gelişmedir ve sonuç olarak her zaman yeni kullanımlar ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, AR’nin şu ana kadarki en etkili ve yenilikçi kullanımlarından bazıları aşağıda daha detaylı olarak açıklanmıştır:
1. Etkileşimli Otel Öğeleri
Bugüne kadar, turizmde artırılmış gerçeklik en yaygın kullanımı, otellere daha etkileşimli unsurlar getirmek ve genel deneyimi geliştirmek olmuştur. Esasen, bu, otellere, tatil köylerine ve diğer benzer işletmelere müşterilere talep üzerine daha fazla bilgi sağlama olanağı sağlar.
Örneğin, bir İngiliz tesisi olan Premier Inn’den Hub Hotel, artırılmış gerçekliği otel odalarına yerleştirdiği duvar haritalarıyla uyumlu hale getirdi. Bir akıllı telefon veya tablet aracılığıyla görüntülendiğinde, duvar haritaları bir tür turistik bilgi aracı olarak hizmet veren bazı yerel ilgi çekici yerler hakkında ek bilgiler içerir.
Örnek: Artırılmış Gerçeklik Floransa Seyahat Rehberi – İtalya
2. Artırılmış Turistik Yerler
Otel ortamlarından uzakta, seyahat endüstrisindeki bazı şirketler, turistlerin fiziksel konumlarını ve turistik yerlerini geliştirmelerine olanak tanıyan artırılmış gerçeklik uygulamaları geliştiriyor. Bu, bir kullanıcının akıllı telefonunu bir binaya veya dönüm noktasına yönlendirmesine ve gerçek zamanlı olarak bu konuda daha fazla bilgi edinmesine izin verebilir.
Örneğin, bir kullanıcı telefonunu bir restorana yönlendirebilir ve anında geri bildirim veya menü sağlayabilir veya tabletini tarihi bir dönüm noktasına yönlendirebilir ve geçmişi hakkında bilgi verebilir. Bu, tüm seyahat deneyimini büyük ölçüde geliştirme yeteneğine sahiptir ve turistlerin hareket halindeyken bilgi almalarını sağlar.
Anıtkabir ve Atatürk için yapılan artırılmış gerçeklik uygulamasına göz atmak için tıklayın.
Best Western Kelowna’da Artırılmış Gerçeklik Arayışı
3. Beacon Teknolojisi ve Push Bildirimleri
Artırılmış gerçekliğin bir başka ilginç kullanımı, Bluetooth üzerinden çalışan beacons teknolojisi ile ilgilidir. Bu özel teknoloji seyahat ve turizm endüstrisinde kullanışlıdır, çünkü işletmelerin ve pazarlamacıların push bildirimleri göndermesine veya insanlar belirli bir yere girdiğinde belirli işlevleri etkinleştirmesine izin verir.
Otellerde bunun en iyi örneklerinden biri, müşterilerin kapıya yaklaştıklarında otel odalarının kilidini açmalarına izin vermek için beacon teknolojisini kullanan Starwood Otelleri olmuştur. Bununla birlikte, kullanıcılara en alakalı oldukları noktada haritalar, incelemeler, menüler, özel teklifler veya indirim kuponları göndermek için de kullanılabilir.
4. Artırılmış Gerçeklik Oyunlaştırma
Son olarak, artırılmış gerçekliğin oyun dünyasıyla güçlü bir bağlantısı var ve seyahat endüstrisi de bundan yararlanmaya başlıyor. Bir artırılmış gerçeklik uygulamasının kullanımıyla, bir otel veya ağırlama işletmesi, fiziksel ortamlarına bir eğlence unsuru getirerek müşteri deneyimini geliştirebilir.
Artırılmış gerçeklik kullanan oyun uygulamaları, hazine avı tarzı öğeleri otel binalarına tanıtmak için kullanılırken, Best Western, çocukların tesislerinde Disney karakterlerini görmelerine izin vermek için AR’yi kullandı. Yetişkinler için örnekler, kullanıcıların odaları yeniden dekore etmelerine izin veren AR uygulamalarını ve otele sanal ünlüler yerleştiren uygulamaları içeriyordu.