Sanal Gerçeklik Nedir Thumb
14 Nisan 2022

Sanal Gerçeklik (VR) Nedir

ile Recep Ertekin

Sanal gerçeklik ile birlikte teknolojik olanakların yarattığı yeni ayrıcalıklarla, deneyim olgusu çeşitli biçimlere dönüşmüştür. Geliştirilen cihazlar sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve simülasyon evrenleri gibi tasarımları erişilebilir hale getirdi. Sanal gerçeklik nedir?

Sanal gerçeklik, görüntüleri 2D ekranlardan algılamak yerine 3D bir gerçeklikte deneyimlemeyi mümkün kılan bir teknolojidir. İnşa edilen ortam, sanal dünyayla etkileşimin sınırlarını genişletmeye izin verir. İngilizcede sanal gerçeklik (VR) olarak adlandırılan sanal gerçeklik teknolojisi, insanın yıllardır hayalini kurduğu, film üreten bir modeldir. Sanal gerçeklik nedir sorusuna bu şekilde cevap verilebilir.

Sanal terimi, etimolojik olarak fiziksel olarak mevcut olmadığı, ancak yazılım tarafından görünür hale getirildiği anlamına gelir. Bu görünürlük durumu ve gerçeklik deneyiminin sunumu, dikkatle incelenmesi gereken bir konudur. Çünkü insan beyni, gerçek ile gerçek arasındaki farkı nüans farklılıklarıyla algılar. Bu nedenle sanal gerçeklik teknolojileri birçok farklı duyuya yönelik kapsamlı çalışmaların neticesidir.

Standart bir sanal gerçeklik teknolojisi, çeşitli başlık ve projeksiyonlarla çalışır. Diğer duyulara hitap eden sistemler için tasarlanan cihazlar ayrı parçalar olarak düşünülebilir veya ana üniteye entegre edilebilir. Bu anlamda, gelişmiş bir VR teknolojisi, görme, dokunma, duyma ve hatta koku alma duyusunu ele alabilir.

Sanal gerçeklik teknolojisi, sanal dünyayı gerçek hayatta deneyimlemenizi sağlar. Temelde, kullanıcı inşa ya da sanal bir şekilde katılmak için izin verir. Bu sayede hem eğlence alanında hem de çeşitli faaliyet alanlarında gereksinim duyulan etkileşim dijital bağlamda yaratılabilir.

Sanal gerçeklik eğitim, eğlence, sağlık ve spor gibi birçok farklı alanda kullanılabilir. Eğlence sektöründe yıllardır kullanılan ve geniş uygulama alanı bulan VR gözlükler çeşitli yardımcı cihazlarla zenginleştirilebiliyor.

Günümüzde dokunma duyusuna ya da koku alma duyusuna hitap eden cihazlar sayesinde kurgusal üç boyutlu ortamın gerçekliği yeni bir boyut kazanmıştır. Oyun sektörünün önde gelen şirketleri, bu çok aranan uygulama için yenilikçi yaklaşımların ticaretini yapıyor.

Endüstriyel alanlarda ve çeşitli sektörlerde de kendini kanıtlamaya başlayan ve günden güne gelişen VR teknolojisi, etkileşimli olarak ilerleyen süreçleri kontrol etmeyi ve kontrol mekanizmaları tasarlamayı da mümkün kılıyor. Gelecekte, bu formları ve yaklaşımları çeşitlendirmek için çalışmalar devam etmektedir.

 

Sanal Gerçeklik Nedir Thumb

 

Sanal Gerçeklikle Ne Yapabilirsiniz?

Sanal gerçeklik, hem kurgusal hem de simüle edilmiş evrenleri mükemmel bir şekilde deneyimlemeyi mümkün kılar. Sınırsız alanlarla oluşturduğu uygulamalar eğlence sektöründe yaygın olarak kullanılmakta ve daha birçok alana yayılmaktadır.

Endüstriyel sektörlerde denetim, kontrol, hazırlık çalışmaları gibi amaçlarla kullanılmak üzere çalışılmaktadır. Sorunların ve çözümlerin sanal kurgularla önceden tanınması maliyet ve zaman tasarrufu açısından büyük potansiyele sahiptir.

Bu sanal gerçeklik teknolojisi bize hangi biçimde geliyor?

Sanal gerçeklik teknolojisi simülasyon bazında oluşturulabilir. Bu, sürücünün çeşitli girdilerine ve tepkilerine dayanan bir sürüş deneyiminde görsel veya akustik geri bildirimin üretilebileceği anlamına gelir. Bu şekilde, kullanıcı gerçek bir araba kullanma hissine sahip olabilir.

Avatar tabanlı VR teknolojisinde, kullanıcı kendini bir oyun karakteri olarak görebilir ve ellerini ve kollarını hareket ettirebilir. Farklı sistem kapasitelerine uygun olarak çalışabilen bu teknoloji, çeşitli katılım biçimlerine olanak sağlamaktadır.

Projektör tabanlı sanal gerçeklik, gerçek ortamların modellenmesiyle oluşturulur. İnşaat, sağlık ve eğitim gibi çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan bu format, dijital ortamda kullanıcı etkileşimini arttırmayı hedefliyor.

Üç boyutlu görüntüleri normal bir ekranda görüntüleyen masaüstü tabanlı sistemler sınırlı ancak etkileşimli bir ortam oluşturabilir.

Sanal Gerçeklik Oyunları

Sanal gerçekliğin en çok kullanılan alanlarından biri eğlence endüstrisidir. Sanal gerçeklik oyun endüstrisinde yeni değil ve her geçen gün gelişiyor. Büyük şirketler, sanal gerçeklik cihazlarıyla uyumlu birçok oyunun sürümlerini oluşturur.

Sanal gerçeklik teknolojisinin oyun sektörüne girişi 1990’lı yılların ortalarına denk gelmekte olup, bu teknoloji bugüne kadar donanım ve yazılım gelişmeleriyle farklı bir boyut kazanmıştır.

Oculus Rift, HTC Vive ve Sony Playstation VR gibi ticari uygulamalar sanal gerçeklik deneyimini her açıdan daha erişilebilir hale getirdi. Sanal gerçeklik oyunları her geçen gün popüler hale geldi ve yenilikçi bir form haline geldi.

Sanal Gerçeklik Filmleri

Sanal gerçeklik uyumlu filmler, bir filmi üç boyutlu olarak algılamanıza ve kendinizi kurgusal bir evrene kaptırmanıza olanak tanır. 3D gözlüklerle başlayan bu süreç sanal gözlüklerle başka bir boyut kazandı. Özel kulaklıklar, sanal gerçeklik gözlükleri ve hatta özel veri eldivenleri ile zenginleştirilen sanal gerçeklik deneyimi birçok cihazla uyumlu ve erişilebilir hale geldi.

Sanal gerçeklik filmleri, film endüstrisinin bir konu olarak ele aldığı simülasyon evrenlerini gerçek ve somut hale getirdi.

Sanal Gerçeklik Videoları

Sanal gerçeklik videoları, üç boyutlu algılanabilir simülasyon ortamlarını çeşitli cihazlarla zenginleştirmeyi ve bunları gerçek bir deneyim olarak deneyimlemeyi mümkün kılar. Denizaltı kurgusu, seyahat deneyimi simülasyonları ve eğitim videoları gibi çeşitli etkinlikler VR teknolojisi ile entegre edilebilir.

Sanal Gerçeklik Uygulamaları

Sanal gerçeklik deneyimi eğitim, sağlık ve spor gibi birçok alanda büyük bir potansiyel sunuyor. Sanal gerçeklik uygulamalarından bazıları şunlardır::

  • Uçuş simülasyonu
  • Müze, Tarihi alan vb. ortam yolculuğu
  • Google Earth Navigasyonu
  • Tıp Öğrencileri için Cerrahi Uygulama Kurgusu
  • Sağlık sisteminde tedavi şekilleri üzerine çalışmalar
  • Konut, otel, vb. Çevre simülasyonları
  • Online alışveriş ürünleri hakkında yorumlar
  • Savunma sanayisi için kurgular
Sanal gerçeklik adı nedir?

İngilizcede virtual reality (VR) olarak adlandırılan sanal gerçeklik teknolojisi, insanın yıllardır hayalini kurduğu, film üreten bir modeldir.

Simülasyon ve sanal gerçeklik nedir?

VR (Virtual Reality) sanal gerçeklik anlamına gelir. Sanal gerçeklik, bilgisayar simülasyonu gerçekliği olarak da bilinen sürükleyici bir deneyimdir. Gerçek bir ortamı kopyalayan veya hayali bir dünya yaratan sesler, görüntüler ve diğer duyumlar oluşturmak için VR başlıklarını kullanan teknolojileri ifade eder.