14 Nisan 2022

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nasıl Kullanılır

ile Recep Ertekin

Sanal gerçeklik gözlükleri oyunları, animasyonları, filmleri ve videoları 360 derece izlemenizi ve kendinizi bu ortamdaymış gibi hissetmenizi sağlar. Bu teknolojiyi günlük hayatımızda kullanmak çok kolaylaştı. Buna ek olarak, sanal gerçeklik teknolojisini mobil hayata yaymak için düşük bütçelerle sahip olabileceğiniz birçok seçenek var. Bunlardan biri Google’ın VR Cardboard’u. Youtube’da dağıtılan 360 derecelik videoları akıllı telefonunuzda izlemek için yalnızca 5,2 ekrana kadar iOS veya Android tabanlı bir cihaza ihtiyacınız vardır.

Uygulama mağazalarında sanal gerçeklik yazarsanız, sanal gerçeklikte kullanabileceğiniz birçok oyun ve ücretsiz uygulama indirebilirsiniz. Ayrıca, Youtube’da istediğiniz konuyla ilgili 360 videoyu filtreleyebilir ve benzersiz bir görüntüleme deneyiminin keyfini çıkarabilirsiniz. Gözlükleri ilk kez takıyorsanız, alışana kadar kendinize beş dakika izin vermelisiniz. Başınızı yukarı ve aşağı sağa ve sola hareket ettirerek, bu yeni görme sistemine alıştıktan sonra sanal dünyanın tadını çıkarabilirsiniz. Gözlüklerinizle yapmanız gereken bir diğer önemli nokta da lensi ayarlamaktır.

Her kişinin göz yapısı ve yüz yapısı farklı olduğundan, başınızı yukarı ve aşağı hareket ettirirken odağı göz mesafenize göre ayarlayabilir ve bu ayarı en iyi fotoğraf çektiğiniz yere sabitleyebilirsiniz. Sanal gerçeklik gözlüklerini görmenin yanı sıra ses de ortamı bizim için çok daha gerçekçi kılıyor. Ayrıca gözlüklerin üzerine monte edilebilen farklı cihazlarla koku, dokunma gibi diğer duyu organlarımızı harekete geçiren ve bize bu ortamı birebir sunan birçok alternatif var.

Sanal gerçeklik gözlüğü nasıl kullanılır sorusuna cevabı verdik. Peki nerelerde kullanılıyor?

 

sanal gerçeklik gözlüğü nasıl kullanılır stock

 

VR Gözlük Nerelerde Kullanılıyor?

Sanal gerçeklik gözlüklerinin ne olduğunu söylersek, bu sorunun cevabı zaten oyun ve eğlence dünyasının ötesine geçmiştir. Önemli eğitim konularında, askeri operasyonlarda, tıpta ve mühendislikte sanal gerçeklik gözlükleriyle yapılan çalışmalara daha yakından bakalım.

Eğitim: uçuş ve trafik eğitiminde VR gözlük kullanımı hızla artmaktadır. Astronotların eğitiminde sanal gözlükler de kullanıldı.

Gözlem: Hem doğal güzellikler hem de tarihi mekanlar ve müzeler artık sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak merkezimizden seyahat etme ve bu atmosferde hissetme fırsatına sahip.

Eğlence: Sanal gerçeklik gözlüklerinin en çok kullanıldığı alan oyunlardır. Bir futbol maçında seyirci olmak yerine sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde bu atmosferin tadını çıkarabileceğiz. Ayrıca sanal gerçeklik gözlükleriyle binebileceğiniz roller coaster’lar adrenalin severlere çok daha gelişmiş bir gerçeklik sunuyor. Sanal sinema örnekleri yayılmaya başlıyor. Koltuğunuzdan kalkmadan bilet satın alarak, koltuğunuzda oturarak ve sanki sinemadaymış gibi film izleyerek klasik sinema deneyiminin keyfini çıkarabilirsiniz.

Sağlık: Sanal gerçekliğin sağlık sektöründeki bir başka uygulaması, en riskli cerrahi müdahalelerde çok uygun hale gelmiştir. Tıp öğrencileri için sanal cesetlerden operasyonların programlanmasına ve uygulanmasına, bir beynin sanal görüntüsüne kadar VR gözlükleri kullanılır.

İnşaat ve mimarlık: Sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde görsellikle iç içe olan mimari ve inşaat sektörü, müşterilere yapım aşamasında olan bir evin, meydanın ve fabrikanın kullanıma hazır halini gerçekçi bir şekilde sunarak müşterilerin bu alanda hareket etmesini sağlıyor.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Sanal gerçeklik gözlüğü ile neler yapılabilir?

Temelde, kullanıcı inşa ya da sanal bir şekilde katılmak için izin verir. Bu sayede hem eğlence alanında hem de çeşitli faaliyet alanlarında ihtiyaç duyulan etkileşim dijital bağlamda oluşturulabilir. Sanal gerçeklik eğitim, eğlence, sağlık ve spor gibi birçok farklı alanda kullanılabilir.