Sağlık Sektöründe Sanal Gerçeklik
Örnek kullanımı sanal gerçeklik içinde sağlık ve sağlık sektöründe sanal gerçeklik olan koruyucu sağlık hizmetleri, hasta eğitimi, planlama ve simülasyon işlemleri önce ameliyat, tıbbi tedavi, tıp eğitimi, uzaktan kumandalı cerrahi müdahaleler, cerrahi müdahaleler artırılmış gerçeklik ve görsellik sağlık verileri, iyileştirilmesi ya da Beceri geliştirme ve mimari tasarım, sağlık tesisleri, özellikle ABD Sanal gerçeklik teknolojileri, beri olduğunu kabul umut verici bir araç için fiziksel ve psikososyal rehabilitasyon, araştırma ve geliştirmenin önemli bir kısmı sanal gerçekliğin sağlık hizmetlerinde kullanılmasına yatırılmaktadır.
Sağlık hizmetlerinde ilk sanal gerçeklik uygulaması rehabilitasyondur. Sanal gerçeklik teknolojileri son zamanlarda hastaların rehabilitasyonu için yaygın olarak kullanılan bir araç haline gelmiştir. Sanal gerçeklik teknolojilerinin hastaların rehabilitasyonundaki avantajlarını düşünelim; kognitif bozukluğun tedavisi 3D modelleme ile modellenen sanal ortamda gerçek ortam yerine daha hızlı yapılabilmekte, 3D 360 derece sanal ortam ve sanal gerçeklik teknolojileri kullanılarak potansiyel olarak tehlikeli egzersizlerden kaçınılabilmektedir.. sanal gerçeklik teknolojileriyle çalışmak eğlenceli olabilir, bu da motivasyonu arttırır, hastaların iyileşme süresini arttırır ve egzersiz yapma isteğini arttırır.
sağlık sektöründe sanal gerçeklik uygulamaları sanal gerçeklik kullanarak, doğuştan beyin hasarı, felç ve Parkinson hastalığı tedavisinde sanal gerçeklik kullanarak ek olarak, daha önce olduğu gibi sağlıklı olarak bu faaliyetleri gerçekleştirmek için egzersizleri yaparak ortopedik rehabilitasyon ve günlük faaliyetleri gerçekleştirmek için denge sorunları çözme güçlük çeken hastalara yardımcı olur.
Sağlık Eğitiminde Sanal Gerçeklik
Sağlık hizmetlerinde sanal gerçeklik uygulamalarının kullanımı ile birlikte sanal gerçeklik teknolojilerini deneyimleyerek öğrenmeyi sağladığı için öğrencilerin ilk deneyimlerine olan güvenlerini artırmaya, kaygılarını azaltmaya ve klinik becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Sonuç olarak tıp eğitiminde sanal gerçeklik kullanımının öğrencilerin motivasyonunu ve başarısını artırması muhtemeldir. Öğrenciler hata yapma veya hastaya zarar verme korkusu olmadan güvenli bir ortamda çalışma veya öğrendiklerini uygulama olanağına sahip olurlar.
Sağlık hizmetlerinde sanal gerçekliğin kullanımı ve sağlık hizmetlerinde sanal gerçeklik uygulamaları da Alzheimer gibi hafıza kaybı sorunlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde tahminen 5 milyon Alzheimer vakası vardır. Hafıza kaybı dünyadaki birçok aileyi etkileyebilir ve anılar oluştuğunda veya hatırlandığında beyinde neler olup bittiğini anlamak zorlaşır. Bu rahatsız edici durumla birlikte, sinirbilimcilerin konuyu daha derin bir şekilde anlamaları önem kazanmaktadır.
Sanal Terapi
Sanal gerçeklik film ve oyun endüstrisinde ilerliyor ve şimdi tıp ilgi gösteriyor. Yeni yazılım, dünyanın dört bir yanındaki hastaların TSSB ve alzheimer gibi akıl hastalıklarını hafifletmelerine yardımcı oluyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmada klostrofobik veya stresli durumlara dalmış fobi hastaları var. Profesör Daniel Freedman: “Sadece 30 dakikalık sanal gerçeklikten sonra … “paranoya çok azaldı” diye açıklıyor. Duyusal bir uyarıcı olarak, bakıcılar Alzheimer hastalarının tedaviyi kullanırken uyarılmayı azalttığını söylüyor. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 50 hastanede test edilen TSSB’Lİ askerlerin tedavisinde de önemli bir araçtır.
Ruh sağlığı için farmakolojik yollara olan güveni en aza indirme olasılığı sanal gerçeklikte (VR) yatmaktadır. Maruz kalma terapisi (ET), zihinsel sağlık sorunları olan hastaların tedavisini organize etmek için iyi uygulayıcılar arasında gerçekten popüler bir yöntemdir. Aslında, VR Mobil teletherapy, klinik içi bir VR tedavisi ile birlikte gidebilir. Sanal gerçeklik, kaygı ile ilgili uyaranı çok kontrollü bir yaklaşımla izole edebilir. ET sayesinde sanal gerçeklikle işler oldukça iyi giderken, sanal gerçekliğin önemli bir rol oynayabileceği başka psikiyatrik durumlar ve çocukluk çağı bozuklukları da var.
Oxford Üniversitesi’nin geliştirmiş olduğu medikal simülasyon hakkında bilgi almak için buradan ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Fobileri olan hastalar için uygulanan bu tedavi yöntemi, sanal gerçekliğin kapalı alan, boy, böcek korkusu olan hastaları tedavi etmek için kullanıldığı ve psikiyatride yaygın olarak kullanılması amaçlanan bir tedavi türüdür.
Tıp alanında sanal gerçeklik uygulamaları, eğitim, tanı ve tedavi amaçlı gerçek verilerin bilgisayar destekli işlenmesine ve tıbbi prosedürlerde diğer bilgi ve yöntemlerin desteklenmesine dayanmaktadır.