Online Alışverişte Artırılmış Gerçeklik Deneyimi
Artırılmış gerçeklik, dijital teknoloji söz konusu olduğunda pastanın üzerine krema koymaktır. AR, teknoloji yoluyla iletilen görüntüleri veya diğer duyumları simüle eden dijital cihazların kullanımıyla elde edilen gerçek dünyanın artırılmış bir görünümüdür.
Online alışverişte artırılmış gerçeklik, e-ticaretin ve çevrimiçi alışverişin geleceği olarak kabul edilir. Bu yazıda, artırılmış gerçekliğin çevrimiçi alışveriş deneyimini nasıl geliştirdiğini sizlerle paylaşıyoruz.
İçerik
Müşterileri Meşgul Etme
Piyasaya yeni bir ürün sunarken, deneysel pazarlama gitmenin yoludur. AR, müşterilerin ürünlerinizle gerçek dünyadaki gibi etkileşimde bulunmalarını sağlayan dijital bir ortam oluşturmanıza olanak tanır. Teknoloji, tüketicilerin bilinçli kararlar almasına yardımcı olan etkileşimli 3D modeller sunar.
Artırılmış Gerçeklik ve Ürün Deneyimi
Canlı ürünlerle etkileşim kurma fırsatının olmaması, müşterilerin çevrimiçi alışveriş yaparken karşılaştıkları dezavantajlardan biridir. Müşteriler satın almadan önce ürüne dokunamaz veya hissedemez. Artırılmış gerçekliğin uygulanması, müşterilere gerçek dünyayı taklit eden bir 3D alışveriş deneyimi sunarak boşluğu kapatmanıza yardımcı olur.
Artırılmış Gerçeklik ile Satışları Artırın
e-ticarette artırılmış gerçeklik kullanan işletmeler % 200’e varan bir dönüşüm oranı bildirdi. Bazı işletmeler, artırılmış gerçeklikle etkileşime girdikten sonra ürünlerini satın alan müşteri sayısının üç katına çıktığını bildirdi. Yüksek dönüşüm oranının nedeni, AR’nin normal 30 saniyeden ortalama 8 dakika ile ürünlerle müşteri etkileşimini artırmasıdır.
Deneyimi Kişiselleştirin
Alışveriş deneyimlerini özelleştirmek ve kişiselleştirmek, dönüşüm oranlarını artırmanın en iyi yoludur. Müşterilerinizin alışveriş deneyimlerini kişiselleştirmelerine yardımcı olmak için AR’yi uygulayın. Bu teknoloji, müşterilerin farklı ürün özelliklerini incelemelerine olanak tanır. Müşterilerin deneyebileceği özelliklerden bazıları, örneğin bir tişört için alışveriş yaparken boyut ve renk içerir.
Müşteri Güveni
Yakın tarihli bir anket, çevrimiçi mal satın alan müşterilerin % 27’sinin açıklamaya uymadığı için iade ettiğini göstermiştir. AR, müşterilerinizin ürünleri satın almadan önce sanal ortamda denemelerini sağlar. Bu, müşterilerin bilinçli kararlar almasına yardımcı olur ve geri dönüş oranlarını düşürür.
AR, 3D modellerde ürün hakkında ayrıntılı bilgi sağlayarak müşterileri elde tutmanıza yardımcı olur. 3D modeller, ürünün yapısı ve yapıldığı malzeme gibi bilgiler sağlar. 3D modeller aynı zamanda müşterilerin hayal gücüyle cevaplayamadıkları soruları, örneğin bir ürünün farklı açılardan neye benzediğini yanıtlamalarına yardımcı olur.
Özel Ürünler
Ürünlerinizi farklı renklerde tasarım ve desenlerde sunarsanız müşterileriniz bunu takdir eder. AR, müşterilere mevcut renkler, tasarımlar ve desenler gibi ayrıntıları veren 3D modeller sunmanıza olanak tanır. Artırılmış gerçekliğe sahip çevrimiçi mağazaların fotoğraflardan daha yüksek dönüşüm oranlarına sahip olmasının nedeni budur.
Yeni Ürünler
Satıcılar yeni ürün modelleri oluşturmak için 3D teknolojisini kullanabilir. Bu, müşteri zevklerini yansıtan yeni ürünlerin piyasaya sürülmesini kolaylaştırır. Geleneksel yaklaşım, daha sonra bir üreticiye gönderilen eskizlerin oluşturulmasını ve ardından ürünün 3B modelini oluşturmadan önce birkaç revizyonun yapılmasını gerektirecektir. AR, tüccarların pazar taleplerine cevap veren mal ve hizmetler üretmelerini sağlayarak bir kısa yol oluşturur.
Akıllı İş
AR teknolojileri, topladığınız tüm anonim müşteri verilerini analiz etmenizi sağlar. AR oturumu sona erdikten sonra veriler aktarılır. İşletmeler bu verilerden değerli bilgiler çıkarabilir. Bir bayilik altı renkte aynı araba tasarımına sahip olabilir. AR teknolojisi, bayinin insanları en çok ilgilendiren aracı görmesini sağlar.
Değerli Deneyim
Çoğu e-ticaret mağazası, alışveriş yapanlara satın almadan önce yeterli bilgi, kişiselleştirilmiş bir yaklaşım ve teslimat sağlamaz. AR, müşterilere ürününüz hakkında kapsamlı bir inceleme yapmanıza ve gerçek üründen önce bir 3D model sunmanıza yardımcı olur. Artık AR’nin çevrimiçi alışveriş deneyimini nasıl geliştirdiğini öğrendiğinize göre, şimdi önemli markalar tarafından nasıl kullanıldığını sizinle paylaşalım.
İşaret Tabanlı AR
Bu tür bir AR, ürüne yapışan işaretleyiciyi tarayarak kameranın önüne yerleştirilen nesneyi algılayan görüntü tanıma teknolojisi üzerinde çalışır. AR üzerinde çalışan bir cihaz üründeki düzen listesini algıladığında, ürünün 3D görseli ekrandaki işaretçinin yerini alır. Bu, geçmişleri göster’in ürünleri birçok açıdan ayrıntılı olarak görüntülemesini sağladı.
Konum Tabanlı AR
Bu, konumlarla ilgili belirli bilgileri görüntülemek için grafik ayrıntılarını kullanan işaretsiz bir AR teknolojisidir. Konum tabanlı AR’ye iyi bir örnek Pokémon Go’dur.
Projeksiyon Tabanlı AR
Bu tür bir AR, ürünün 3D görüntüsünü oluşturarak fiziksel bir yüzeye yapay ışık yansıtır. Yaygın olarak kullanılan projeksiyon tabanlı AR, hologramlardır.
Sosyal Medya AR
Son zamanlarda Snapchat veya Instagram’daki değişiklikleri fark ettiniz mi? Varsa, muhtemelen filtreler eklediklerini fark etmişsinizdir. Markalar artık tüketicileri hedeflemeye yardımcı olmak için sosyal medya filtreleri kullanıyor. Filtreler, tüketicileri şu yollarla hedeflemeye yardımcı oluyor:
- Ürün türlerini, adlarını ve kategorilerini sergilemenin yanı sıra bunları test edecek kişilerin ürün hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayın.
- Kitle katılımını artırın ve insanları içerik paylaşmaya teşvik edin.
- AR tabanlı sosyal medya filtreleri, “Vay” efekti oluşturarak işletmenizin öne çıkmasına yardımcı olur.
Online alışverişte artırılmış gerçeklik, önümüzde aylarda ve yıllarda etkinliğini daha da göstererek son kullanıcıya erişimini ciddi derecede yükseltecek gibi duruyor.