Mixed Reality Nedir Thumb
8 Nisan 2022

Karma Gerçeklik (Mixed Reality) Nedir

ile Recep Ertekin

Microsoft’un teknoloji endüstrisini yönlendiren üç teknolojiden biri olarak lanse ettiği ve hayatımıza sokmak istediğimiz karma gerçeklik (mixed reality) nedir?

Karma gerçekliği daha iyi anlamak için önce arkadaşlarını kısaca hatırlamakta fayda var:

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality)

Artırılmış gerçeklik, bilgisayar ürün görüntülerini (CGI), görüntüleri ve etkileşimli verileri gerçek dünya algımızla üst üste bindirir. Bu çakışan içerikler gerçek dünyayla bağlantılı değildir. Gerçek ve dijital içerik birbirine tepki veremez.

AR uygulamalarında, cihaz kamerası fiziksel dünyayı kullanıcının ekranına getirir. Üç boyutlu sanal nesneler bu görüntüyü kaplayarak gerçekten orada oldukları izlenimini yaratır. Cihazın farklı konumlandırılması, kullanıcının nesnelere ve yaratılan deneyime farklı açılardan bakmasını ve farklı hareketlerle etkileşimde bulunmasını sağlar.

Akla gelen ilk uygulama Pokemon GO olsa da, AR aynı zamanda pazarlama ve ticarette popüler bir teknolojidir. IKEA, artırılmış gerçeklik uygulaması IKEA Place’i kullanarak potansiyel müşterilere kendi evlerindeki ürünleri simüle etme fırsatı sunmayı hedefliyor:

 

Sanal Gerçeklik (VR: Sanal Gerçeklik)

Kısaca VR olarak adlandırılan sanal gerçeklik, gerçek dünyadaki veya hayali bir dünyadaki fiziksel varlığı simüle eden “sürükleyici” bir bilgisayar simülasyonu olarak tanımlanabilir. Sadece pasif gözlemden kuşatmayı tamamlamaya kadar, VR becerileri kullanılan cihaza bağlı olarak değişir. Bağlı kulaklıkla eşzamanlı olarak çalışan uzaktan kumandaları kullanarak sanal ortamdaki üç boyutlu nesnelerle etkileşim kurmak mümkündür.

 

Şimdi Karma Gerçeklik Geliyor (Mixed Reality)

Karma gerçeklik, sanal gerçeklik ve AR’nin bir karışımı olarak tanımlanabilir ve bu iki teknolojinin en iyi taraflarını birleştirmeyi amaçlar. Bugün iki farklı MR uygulaması var: dış dünyaya erişim sağlayan “holografik hesaplama” (holografik hesaplama) ve VR benzeri uygulamalar, karma bir gerçeklik sunan Windows Karma Gerçeklik (Windows Mixed Reality) uygulamaları.

 

Mixed Reality Nedir Foto

 

İki Farklı Karma Gerçeklik Uygulaması

1) HoloLens

Microsoft’un HoloLens ile birlikte geliştirdiği bir kavram olan holografik bilgi işlem, sanal gerçeklik cihazlarına benzer, ancak Google Glass gibi gerçek dünyayı görmeyi ve AR gibi dijital içeriği kullanıcının ortamına yansıtmayı sağlar. Böylece kullanıcı gerçek dünyadan ayrılmaz, sanal ve fiziksel gerçeklik birlikte yaşanır.

HoloLens, yaklaşık 3.500 $ ‘lık fiyatı ile son kullanıcı için bir seçenek olmaktan uzak olsa da, endüstriyel uygulamalarda Ford ve Autodesk gibi şirketler tarafından kullanılıyor.

2)Windows Karma Gerçeklik (Windows Mixed Reality)

Windows mixed reality, karma gerçeklik kullanımını daha geniş bir kitleye açmak için Microsoft’un Fall Creators Update ile işletim sistemine entegre ettiği platformdur. Gereksinimleri karşılayan bir PC’ye ve Acer, Dell ve Samsung gibi PC üreticilerinin diğerlerine kıyasla uygun fiyatlı donanımına sahip olan herkes, MR teknolojisini kullanarak giderek artan sayıda uygulamayı deneyimleyebilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Karma gerçeklik teknolojisi nedir?

Karma gerçeklik (MR), gerçek ve sanal dünyaların fiziksel ve dijital nesnelerin bir arada bulunduğu ve gerçek zamanlı olarak etkileşime girdiği yeni ortamlara ve görselleştirmeler birleşimidir.

Karma gerçeklik Müze nedir?

Klasik durağan müzelerin yerine, teknolojik altyapılarla desteklenen karma gerçekliğe sahip görsel müzeler oluşturuldu. Karma gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve artırılmış görsel teknolojilerin birlikte kullanıldığı ortamlar için kullanılır.