14 Nisan 2022

Genişletilmiş Gerçeklik (XR) Nedir

ile Recep Ertekin

Genişletilmiş Gerçeklik (XR) nedir, tüm sürükleyici teknolojileri kapsayan bir kavramdır. İnsan-makine etkileşiminin gerçek ve sanal dünyayla birleşimidir. Genişletilmiş gerçeklik, augmented reality, virtual reality ve mixed reality (MR) gibi bugün sahip olduğumuz tüm sürükleyici teknolojileri kapsar. Diğer bir anlatımla, XR üç tür gerçekliği birleştiren bir kavramdır.

Genişletilmiş Gerçeklik veya XR, çoğu ortamda nispeten yeni bir gelişmedir. Fiziksel ve sanal dünyaları birleştirir veya kullanıcı için tamamen sürükleyici bir deneyim yaratır. Bilgisayar tarafından derlenir ve ortamlara teslim edilir. Genişletilmiş gerçeklik (XR) teknolojisini daha iyi anlamak için AR, VR ve MR teknolojilerinin iyi bilinmesi gerekir.

Artırılmış Gerçeklik (AR)

Artırılmış gerçeklik, üretilen duyusal öğelerin gerçek zamanlı olarak zenginleştirilmesi yoluyla fiziksel dünyayla etkileşimin sonucudur. Çevremizde algıladığımız fiziksel unsurları bilgisayar tarafından oluşturulan grafikler, videolar, ses, GPS gibi verilerle birleştirerek mevcut gerçekliği zenginleştirerek oluşturulan bir deneyim çeşididir. Yani gerçek ve sanalın ötekinden tamamen ayrılmadığı, daha da iç içe geçtiği bir gerçekliktir.

Sanal Gerçeklik (VR)

Sanal gerçeklik, gerçek dünyanın taklidi olarak görüntülerin, hologramların, seslerin, yerlerin ve benzeri duyusal unsurların yaratılmasıdır. 3D ortamda farklı bir ortam yaşamanın yanı sıra kullanıcıların kendilerini bulundukları ortamdan farklı bir yerde hissettikleri bir teknolojidir. Sanal gerçeklik ortamları genellikle bilgisayar ekranından edinilen görsel deneyimlerden oluşur.

 

Genişletilmiş Gerçeklik (XR) Stock

Karma Gerçeklik (MR)

Karma gerçeklik, fiziksel ve dijital dünyaların birbirine karışmasının sonucudur. Karma, insan, bilgisayar ve çevrenin gerçekte etkileşimindeki bir sonraki evrimdir ve daha önce hayal gücümüzle sınırlı olan olasılıkları ortaya çıkarır. Dijital ve gerçek nesneler birbirine aittir. Bu nesneler gerçek zamanlı olarak birbirleriyle etkileşime girebilir. Bir MR kulaklığı, bir VR veya AR kulaklığından çok daha fazla işlem gücü gerektirir. Microsoft’un Hololens’i, dijital nesneleri mevcut ortamınıza yerleştirmenize ve bir dijital nesneyle mümkün olan her etkileşimi gerçekleştirmenize olanak tanıyan harika bir örnektir.
Genişletilmiş gerçeklik, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik (MR) teknolojilerinin hepsini kapsar. Önümüzdeki yıllarda XR için potansiyelin olduğu birçok alan var.

Bazıları şunlardır:

1. Eğlence
Eğlence dünyasına sürükleyici deneyimler getiren, tüketicilere sanal gerçeklik kulaklıklarının konforunda canlı müzik ve spor etkinliklerini deneyimleme fırsatı veren bir teknolojidir. Pazar payının çoğunluğu yoğun olarak eğlenceye odaklanmış olsa da, sanal genişlemeye izin veren tek kişi bu değil.

2. Pazarlama
VR, AR, MR ve XR gibi teknolojiler markaların tüketicilerle etkileşime girmesi için yeni yollar açar ve yeni ürünlerle etkileşimde bulunmanın sürükleyici yollarını sunar. Bu pazarlama sektöründe yeni bir dönemin başlangıcıdır.

3. Eğitim
Genişletilmiş gerçeklik, eğitim ve öğretim için yeni kapılar açar. Kimyagerler ve pilotlar gibi çok riskli koşullarda çalışan insanlar daha geleneksel bir sınıfta güvenlik konusunda eğitilebilirler. Bu arada, tıp öğrencileri sanal hastalar üzerinde uygulamalı egzersizler yapabilirler.

4. Emlak
Gayrimenkul sektörü, potansiyel kiracıların mülkleri sanal olarak görmelerine izin vererek kiralama sürecini kolaylaştırabilirken, mimarlar ve iç mimarlar projelerini hayata geçirmek için XR teknolojisini kullanabilirler.

5. Perakende
Müşterilere satın almadan önce test etme fırsatı sunar. Saat üreticisi rolü Rolex, saatleri gerçek bileğinizde denemenizi sağlayan bir AR uygulamasına sahiptir. IKEA ayrıca müşterilerine akıllı telefonlarıyla mobilyalarını evlerine getirme fırsatı da sunuyor.

6. Uzaktan çalışma
XR uzak engelleri kaldırır ve uzak çalışanların dünyanın herhangi bir yerinden verilere kesintisiz erişmesini sağlar.

XR teknolojisi nedir?

Extended reality (XR), bilgisayar grafikleri ve giyilebilir cihazların oluşturduğu tüm gerçek ve sanal ortamları ifade eder. Teknoloji ve giyilebilir cihazlar; burada ‘XR’, mevcut veya gelecekteki herhangi bir mekansal bilgi işlem teknolojisi için bir değişkeni temsil eder.