AR Nedir
14 Nisan 2022

E-Ticarette Artırılmış Gerçeklik

ile Recep Ertekin

Son yıllarda e-ticarette artırılmış gerçeklik (AR) kullanılmasına karşın, özellikle pandemi sonrası periyotta önemi, ciddi ölçüde artmıştır. Pandemi, fiziksel mağazaların kapatılması ve çevrimiçi e-ticaret web sitelerinin yeniden canlanması ile birlikte, AR teknolojisinin kullanımı da artmıştır. Artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları, özellikle de tamamen lloydeb web siteleri üzerinden gerçekleştirilebilen artırılmış gerçeklik (AR) işlevi sayesinde müşteriler mağazayı ziyaret etmeden ürünlerini bulundukları yerde test etme olanağına sahip oluyor. Müşteriler artık sadece mobilya ürünlerinin fotoğraflarını veya videolarını görmek istemiyorlar, aynı zamanda kendi odalarında nasıl durduklarını da deneyimliyorlar. Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisinin kullanımı sayesinde müşteriler, satın aldıkları ürünleri gerçekten oradaymış gibi görme fırsatına sahip olurlar. Ek olarak, sonsuz sayıda renk ve desenle, fiziksel bir depoda zorlayabileceğiniz bir işlemden kaçınacaksınız. Müşterilerin şirketlerde içtikleri zaman ürünleri bu şekilde sanal olarak deneyimleye bilmeleri, siparişlerin geri dönüş oranlarının düşmesine neden olmakta ve hem müşteri memnuniyetini hem de operasyonel karlılığı arttırmaktadır.

E-ticarette artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini ilk kez etkin bir şekilde kullanan firmalardan biri olan IKEA mobilya şirketi, AR uygulaması sayesinde internet ve mobil uygulama üzerinden siparişlerin iade oranlarının keskin bir şekilde düştüğünü fark etti. Kuzey Amerika’nın en önemli online perakendecilerinden Houzz‘a göre artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisinin devreye girmesiyle müşterilerin satın alma eğilimi 11 kat, uygulamada harcanan süre ise 2,7 kat arttı. Dünyanın en büyük çevrimiçi e-ticaret altyapısını sunan Shopify gibi, yakın zamanda artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisine sahip mağazaları ziyaret eden müşterilerin satın alma aşamasına girme ihtimalinin% 250 daha yüksek olduğu bir rapor yayınladı.

E-Ticarette Artırılmış Gerçeklik Stock

Sadece mobilya veya ev aletleri değil, aynı zamanda kozmetik de artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini yoğun olarak kullanan endüstrilerden biridir. Bugün, hem web sitesinde hem de mobil uygulama aracılığıyla birçok kozmetik markası, müşterilerinin cihazlarının kameralarının yardımıyla ilgili kozmetik ürünlerini gerçek zamanlı olarak yüzlerinde görmelerini sağlıyor. Ürünlere ek olarak ruj, rimel, göz rengi vb., saç boyası veya oje gibi ürünler elle izleme yardımı ile gerçek zamanlı olarak denenebilir. Kısacası, artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi, müşterilerin ürünleri hızlı bir şekilde test etmelerini ve sınırsız sayıda ürünü test etmelerini sağlarken, markalar yüksek satış getirisi, iyi bir müşteri deneyimi ve düşük yatırım getirisi ve elbette yüksek operasyonel karlılık elde eder.