AR Gözlüğü Nedir
7 Nisan 2022

Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Nedir

ile Recep Ertekin

Artırılmış gerçeklik gözlüğü nedir? Sanal gerçekliğin aksine, artırılmış gerçeklik gözlükleri giyilebilir bir teknolojidir. AR gözlüklere veya AR kulaklıklara ek olarak, telefonlarda, projektörlerde ve kişisel bilgisayarlarda test edilir ve uygulanır. Artırılmış gerçeklik, her şeyden önce taşınabilir bir cam cihaz, bir başlık veya akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla deneyimlenebilir. Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki dijital içeriği temsil eder. Bu sebeple AR, kullanıcının gerçek hayattaki deneyimini değiştirmek yerine geliştirir. AR sadece donanıma değil, aynı anda kullanıcı dostu yazılımlar için geliştiricilerle çalışan büyük teknoloji devlerinin yatırımlarından da destek alıyor.

 

Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Nedir

 

AR Gözlükleri ve Çeşitleri

Heads Up Ekranlar veya Hud’lar

Kullanıcının ekranına veri ileten şeffaf bir teknolojidir, böylece kullanıcının normal bakış açısından farklı arama yapması gerekmez. Aynı ekranda 360 adede kadar fotoğraf çekebilir. Görüntülenecek ek veriler rotalar, konumlar, planlar, siyah noktalar, diğer cihaz kullanıcılarıyla yapılan sohbetler ve hatta 3D görüntüler ve videolar olabilir.

Holografik Görüntüler

Bu teknolojiye dayanan artırılmış gerçeklik gözlükleri, kullanıcıya karma bir gerçeklik deneyimi sunmak için kullanıcının bulunduğu gerçek dünyaya yerleştirilen 3D hologramları görüntüler. Hologram görüntüsü ışık kırınım teknikleri kullanılarak oluşturulur.

Akıllı Gözlükler

AR Akıllı gözlükler, kullanıcının gerçek dünyasından bilgisayar tarafından oluşturulan veya dijital bilgileri üst üste bindiren ve kullanıcının gerçek sahnelerine, ideal olarak 3D görüntülere ve animasyonlar ve videolar gibi bilgilere ek bilgiler ekleyen giyilebilir bilgisayar tabanlı gözlüklerdir. Bilgisayarlardan, akıllı telefonlardan veya diğer cihazlardan bilgi alabilir ve ¾, Bluetooth ve GPS’i destekleyebilir. Google Glass bunun ideal örneğidir.

AR Gözlükleri ve VR Gözlükleri Arasındaki Fark Nedir?

Sanal gerçeklik (VR) gözlükleri ile AR gözlükleri arasındaki temel fark, gerçeklikteki değişim derecesidir. Artırılmış gerçeklik gözlüğü nedir? AR gözlükleri gerçek dünya hakkında bilgi verirken, sanal gerçeklik tamamen farklı bir gerçekliği simüle eder. Bu nedenle, sanal gerçeklik giderek daha fazla sürükleyici cihaz kullanma eğilimindedir. Genel olarak donanım, kullanıcının işitsel duyularını harekete geçirmek için hoparlörler kullanır; Bazı durumlarda donanım, dokunsal (dokunsal) uyarım sağlayabilen gövde kaplamalarını da içerebilir. Sanal gerçekliğin amacı, kullanıcının farklı bir yerde olduğu izlenimini vermektir. Ek bilgi parası ile çevrelerindeki dünya ile çalışmak için Kullanıcı, oyun ve etkileşim sağlayan VR üzerinde AR teknoloji avantajı var. Şirketler için, eğitimde ve uzaktan işbirliğinde AR gözlüklerinin kullanılması coğrafi olarak farklı çalışanların birbiriyle eşleşmesine yardımcı olur.

 

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Artırılmış gerçeklik gözlüğü ne işe yarar?

Programlar sayesinde sistem görüntüyü tanır ve artırılmış gerçeklik zincirinin son bağlantısını ekleyerek yeni bir görüntü ekler. Hololens ve Meta AR2 olarak adlandırılan gözlükler artırılmış gerçeklik ürünlerine örnektir.

Artırılmış gerçeklik gözlüğü nasıl kullanılır?

Sanal gerçeklik gözlükleri, gözleri kapatmak için standart gözlükler gibi giyilir. Sabit kalmak için bir destek bandına da sahip olan gözlükler, hareketleri algılar ve kafa hareket ettiğinde görüntülerin buna göre değişmesini sağlar.