AR-Nedir-Thumb
7 Nisan 2022

Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

ile Recep Ertekin

Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Artırılmış gerçeklik AR nedir sorusuna karşılık olarak, son yıllarda en popüler teknoloji konularından biri haline gelmiştir. AR teknolojisi ve uygulamaları çok yeni olmasa ve 1960’ların sonlarından bu yana kavramsal çalışmalar devam etse de, gerçek popülaritesini kazandığı ve neredeyse tüm dünyada bilinen teknik bir kavram haline geldiği 2016 yılına denk geliyor. Pokemon GO’nun 2016 yılında Niantic tarafından piyasaya sürülmesiyle, birçok mobil kullanıcı ilk kez artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisine katılma fırsatına sahip oldu.

Öte yandan 2017, artırılmış gerçeklik teknolojilerinin yayılması ve AR uygulamalarının sayısının patladığı yıl oldu. Önce Apple, ardından yazılım teknolojisi altyapısını ve geliştirici paketlerini yayınlayan Google ve daha önce sorunlu olan artırılmış gerçeklik geliştirme süreçleri birçok mobil uygulama geliştiricisi için aniden çok kolaylaştı. Kullanılan SLAM / Eşzamanlı Haritalama ve Yerelleştirme algoritmaları, yani Gerçek zamanlı haritalama ve konumlandırma, uygulamalarda AR olarak görüntülenen nesnelerin gerçek zeminlerde sorunsuz bir şekilde yerleşmesine ve kullanıcı kameranın yönünü değiştirse bile AR görüntüsünün bozulmamasına neden olmuştur. (SLAM tekniği temel olarak bilgisayar örüntü biliminin altında yatan tekniklerden biridir, böylece otonom araçlar ve makineler fiziksel gerçek dünyayı algılayabilir ve ortamdaki engellerin üstesinden gelebilir.) Apple ve Google’ın piyasaya sürdüğü bu AR geliştirme paketleriyle birlikte artırılmış gerçeklik (AR) uygulaması geliştirmek kolaylaştı.

 

AR Nedir

Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Artırılmış Gerçeklik (AR) nedir? Augmented Reality teknolojisinin bizim için avantajları nelerdir? AR, yani artırılmış gerçeklik, gerçek fiziksel dünyanın görüntülerini çeşitli bilgisayar ve sanal öğelerle (grafik, video, ses, 3B modeller vb.) Birleştirerek oluşturulan bir tür deneyimdir.) verilen yazılım sınırları dahilinde ortamdaki değişikliklerle gerçek zamanlı etkileşimi gösterir. Artırılmış gerçekliği bu kadar çekici kılan şey, bu teknoloji sayesinde insanların gerçek dünyayla ilgili tüm bilgisayarlı verileri görebilmeleri ve biyolojik görme ve algılama becerilerinin çok ötesine geçen bir gerçeklik deneyimine sahip olabilmeleridir.

Artırılmış gerçeklik (AR) sayesinde, daha önce hiç bilmediğimiz bir yoldan gidersek, sanal yönlendirme okları ve gözümüzün önünde beliren göstergeler sayesinde yönümüzü kolayca bulabilir ve hedefimize sorunsuz bir şekilde ulaşabiliriz. Günümüzde özellikle endüstride kullanılan artırılmış gerçeklik / artırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde makinelerin nasıl onarılacağını ve bakımını yapılacağını öğrenmek ve AR yönlendirmeleri yardımıyla ilk kez karşılaştığınız zor teknik problemleri kolayca çözmek kolaydır. Artırılmış gerçeklik, bir bakıma insanların algılayabileceklerinden çok daha gelişmiş bir gerçeklik algısına sahip olmalarını sağlar.

 

Artırılmış Gerçeklik (AR) Avantajları Nelerdir?

Artırılmış gerçeklik, markalara ve kuruluşlara bir dizi önemli avantaj sağlayabilir:

  • AR etkileşimi artırır ve daha zengin bir kullanıcı deneyimi sağlar.
  • Araştırmalar, AR’nin ürün ve markaların bilinen değerini artırdığını göstermiştir.
  • İyi uygulanmış AR etkinliği, ileri görüşlü markaların yenilikçiliğini ve marka değerini artırır.
  • AR mobil ve kişiseldir ve bu nedenle hızla büyüyen bir akıllı telefon pazarı için son derece erişilebilirdir.

Herkes için Artırılmış Gerçeklik

AR, farklı sektörlerdeki kuruluşlar için bir dizi pratik uygulamaya sahiptir. Sektörlere özgü uygulamaların bazı avantajları şunlardır:

Otomotiv

  • Sürücülere bir dizi teknik ve seyahat bilgisi sağlamak için araç içi gösterge panelleri
  • Günlük bakım için sanal bir eğitmenden yardım alın (örneğin yağ değişimi, lastik basıncını kontrol etme)

Perakende

  • Ek marka içeriğini (örneğin müzik klipleri, TV görüntüleri) görüntüleyerek ürün satışlarını artırmak
  • Ambalaj üzerinde QR kullanarak sanal ürün demolarını görüntüleme

Eğitim

  • Tarihi ve kültürel mekanları gerçek ortama aktararak ve anlatımı güçlendirerek öğrenmeye katılımı artırın
  • Sınıf ortamında teorik olarak anlatılan konuları AR ile pratiğe dökme

Bunun gibi örnekleri daha da çeşitlendirmemiz mümkün. Mobil cihazların kullanıldığı bir çok sektörde artırılmış gerçeklik faydaları ve avantajlarını kullanmamız mümkün.

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) Arasındaki Fark Nedir?

AR ve VR arasındaki fark aslında oldukça basit. Artırılmış gerçeklik teknolojisi, gerçek hayata sanal objeleri belirli hesaplamalarla yansıtarak cihazlar aracılığıyla sanal objenin sanki oradaymış hissini vermek için kullanılır. Sanal gerçeklik teknolojisi ise, tamamen sanal bir ortamda sanal objelerle, kişinin sanki o sanal mekandaymış hissini vermek için kullanılır. Basit deyimiyle sanal gerçeklik adı üstünde “sanal” bir deneyim sunar. Artırılmış gerçeklik ise gerçek bir deneyim üzerine sanal objeleri oturtur.

 

AR Mobil Uygulamalar

Son yıllarda özellikle mobil cihazlarda AR uygulamalarının hızla artması ve kullanılmasının bir diğer nedeni de elbette cep telefonlarının ve tabletlerin işlemci kapasitesindeki artışın yanı sıra kameranın kalitesidir. Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisi, gerçek zamanlı görüntü tanıma ve işleme tekniklerini kullanır. Bu nedenle, mobil cihazların hem kameraları hem de işlemci gücü nispeten belirli bir sınırı aşmalıdır. Son 2-3 yılda tanıtılan cep telefonlarının ve tabletlerin artan işlemci kapasitesi, Google Play ve Appstore’da yayınlanan artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarının giderek daha fazla kullanıcı tarafından benimsenmesine ve sorunsuz kullanılabilmesine neden oldu.

Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisinin yayılmasının başlıca nedenlerinden biri, tüketici elektroniği pazarında mobil cihazların dışına takılabilen akıllı gözlüklerin ve başlıkların kademeli olarak yayılmasıdır. HoloLens cihazı ile Microsoft, öncelikle endüstriyel kullanımda kendini kanıtlamıştır. 2018 yılında piyasaya sürülen Magic Leap giyilebilir cihazlar ile kullanıcılar cep telefonları / tabletler dışında gerçek bir artırılmış gerçeklik (AR) deneyimi de yaşayabiliyorlar. Artırılmış gerçeklik uygulamaları ve uygulama örnekleri Artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları geçmişte reklam ve oyun alanında kendine yer bulurken, artık dijital dünyanın her alanında karşımıza çıkabiliyor. Augmented Reality teknolojisinin kullanıldığı sektörlere bir göz atalım.

1- Artırılmış Gerçeklik (AR) Alışveriş ve Perakende Uygulamaları

Artırılmış gerçeklik (AR) günümüzde özellikle online alışveriş uygulamalarında inanılmaz bir yer edinmiştir. Günümüzde markalar, yalnızca pazarlama ve halkla ilişkiler açısından ses ilettiği için değil, aynı zamanda satışları artırmanın kanıtlanmış bir yolu olduğu için mobil uygulamaları için artırılmış gerçeklik (AR) kullanmaktadır. Mobilya sektöründe IKEA markasıyla başlayan süreç artık hemen hemen her türlü elektronik ev aletine, dekoratif eşyaya ve otomobil markalarına uygulanıyor. Artırılmış gerçekliğin (AR) tüketiciler için en büyük avantajı, bir ürünü satın almadan önce tüm özellikleri yerinde görüntüleyebilmeleri ve doğru kararı verebilmeleridir.

Örneğin, AR uygulamalarından önce tüketicilerin satın aldıkları mobilyaları gerçek yerlere kurmaları durumunda sorunları vardı, çünkü satın almayı kabul ettikleri standartlara göre yaptılar. Kural olarak, bu, mobilyaların boyutunun odaya sığmaması veya renklerin diğer mobilyalarla uyuşmaması içindi. Artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları ile bu sorun büyük ölçüde ortadan kalkmış görünüyor.

 

 

 

2- Endüstriyel Artırılmış Gerçeklik (AR) Uygulamaları

Artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları da endüstride yoğun olarak kullanılmaktadır. Üretim ve bakım aşamasındaki karmaşık teknik sorunlara yönelik çözümleri AR modunda (artırılmış gerçeklik) görüntüleyebilen ve hızlı bir şekilde öğrenebilen çalışanlar, geleneksel yöntemlere kıyasla önemli ölçüde daha hızlı sonuçlar elde eder. Boeing, General Electric, Bosch, vb. dünyanın en büyük sanayi şirketleri, Microsoft HoloLens AR’nin desteğiyle fabrika ortamlarında ve yerinde giyilebilir akıllı gözlük kullanıyor.

AR Akıllı gözlük ve başlık kullanırken ellerin serbest olması ve kullanıcıların mobil cihazları tutmaması elbette verimliliklerini artırıyor. Bir makinenin artırılmış gerçeklik modunda nasıl onarılabileceğini gören bir çalışan, zaman kaybetmeden onarabilir. Ya da bir yapının etrafında dolaşan teknik ekip, duvarların arkasındaki elektrik ve su boru hatlarını telefonlarındaki AR gözlükleri veya mobil AR uygulaması yardımıyla görebilir, hemen müdahale edebilir ve yapı genelinde sistemi hemen gözlemleyebilir. Artırılmış gerçeklik çeşitli canlı destek sistemlerinde de kullanılır.

Bazı AR uygulamaları canlı gördüğünüz görüntüyü anında başka bir kullanıcıya aktarır ve bu kullanıcının AR işleviyle videoda işaretlediği noktaları size gösterir. Örneğin, başka bir uzak teknisyenin bilgisayarında bir kontrol kabininin arızasını işaretlediyseniz, bu kişinin elektrik anahtarında bıraktığı sanal işareti ve/ veya sembolü hemen görebilirsiniz.

Artırılmış Gerçeklik Endüstri

3- Artırılmış Gerçeklik (AR) Oyunları ve Eğlence

Mobil cihazlar yaygın olarak kullanıldığı için artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı en eğlenceli alan elbette oyunlar, özellikle mobil AR oyunları ve uygulamalarıdır. Pokemon GO, tüm dünyada popüler hale gelen ilk artırılmış gerçeklik oyunlarından biriydi. Öte yandan, Pokemon GO oyun endüstrisinin başarısına dayanarak, bugün piyasaya sürülen mobil oyunları ya AR deneyimini içeren bir oyun mekaniğine göre tasarlıyorlar ya da oyuna dahil olan içeriğin sınırlı da olsa AR modunda görüntülenebileceğine odaklanıyorlar. Geçen yıl, Jurassic Park Alive ve Ghost Busters gibi popüler oyunlar / filmler yalnızca artırılmış gerçeklik (AR) deneyimine dayanan oyunlar yayınladı. Bu yılki en büyük AR oyunları Harry Potter: Wizards Unite ve Minecraft AR olacak.

 

 

 

4- Artırılmış Gerçeklik (AR) Eğitim Uygulamaları

Eğitim sektörü, gelişmekte olan dünyanın ihtiyaçlarının hızla değişebileceği alanlardan biridir. Augmented Reality teknolojisi, eğitimin ihtiyaç duyduğu değişime ayak uydurabilecek en önemli araçlardan biri olacaktır. İlkokul seviyesinden üniversite düzeyinde tıp eğitimine kadar AR uygulamaları son zamanlarda çok yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. AR öğrenme uygulamaları, içeriğin etkileşim özellikleri sayesinde öğrencilerin konularına gözlerinin önünde ve çevrelerinde bakmalarını ve daha hızlı öğrenmelerini sağlar. Örneğin, kullandığınız AR uygulamaları ve akıllı gözlüklerle çevrenizdeki güneş sistemindeki gezegenlerin hareketlerini görmek, resimlerinize bir kitaptan veya web sitesinden bakmaktan veya videolarınızı izlemekten çok daha etkileyici olacaktır.

Artırılmış Gerçeklik Eğitim

 

 

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

AR açılımı nedir?

Ar’ın açılımı nelerdir? Uzunca bir süredir hayatımızda bulunan AR tanımı, Türkçe’ye “Artırılmış Gerçeklik” yahut “Zenginleştirilmiş Gerçeklik” olarak çevrilmiştir.

AR nasıl kullanılır?

AR deneyiminin gerçekleşmesi için bir cihaza ihtiyaç duyulur. Akıllı telefon, tablet yada AR gözlükleri yardımıyla artırılmış gerçeklik yazılımlarını kullanmak mümkündür. Bunun yanında artırılmış gerçekliğin kullanılabilmesi için cihaza destek bir uygulama yüklemek gerekir.

AR Emojileri nedir?

AR Emoji, kameranın bir işlevi olduğundan, burada oluşturulan AR Emojileri, e-posta veya sosyal medya araçları aracılığıyla da paylaşılabilir. Apple’ın Animoji’de kullandığı karakterler 3d olduğundan, karakterlerin belirli bir derinliği vardır.

AR hangi telefonlarda var?

Google ARCore destekli tüm telefonlara yüklenebilir ve sorunsuz çalışır. Fakat optimizasyonu şu an için zor olduğundan desteklenen bazı telefonlarda bazı uygulamalar sorun çıkarabilmektedir.